Droom je van een vakantie of een extra spaarpotje voor later? Wil je een nieuwe auto of de kosten voor een studie bij elkaar sprokkelen? Dan is het belangrijk een paar stappen te volgen om het spaar-succes waar te maken. Er is toewijding nodig en manieren om de gaten in de weg te omzeilen.

Aan de hand van 5 tips vertel ik je hoe je jouw financiële doelen kunt bereiken. Het is even bikkelen, maar je zult er later de vruchten van plukken!

MAAK DUIDELIJK WAT JE WIL

Het stellen van financiële doelen begint met een vrij eenvoudige maatregel: Je moet glashelder zijn over wat je wilt bereiken. Als je precies weet waarvoor je spaart, kun je het einddoel in de gaten houden. Voor deze oefening loont het om negatieve gedachten te vermijden en je doelen met pen op papier te zetten. Dan kun je jezelf ter motivatie toespreken waar je naar op zoek bent.

DUIK IN DE NUMMERS

Nu je je financiële doelstellingen in kaart hebt gebracht, moet je goed kijken naar de kerncijfers om echt te bepalen waar je aan toe bent. Dit gaat verder dan het kennen van het saldo op je betaal- en spaarrekeningen. Je moet het algehele financiële plaatje berekenen: alle inkomsten, uitgaven, vaste lasten, afbetalingen etc. Alles wat over blijft is een netto bedrag en dat kun je gebruiken om te sparen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *